Meditatie

Van chaos en overwhelm naar rust in je hoofd

Mindset l Psychologie l Ondernemerstips

Januari, 2021.

"Als je succesvol wilt zijn moet je dag en nacht werken."

"Als ondernemer bestaat er niet zoiets als vakantie."

"Als je niet snel genoeg bent, neemt de concurrentie het over."

En dan hebben we nog het welbekende: "You have to hustle!" 

Krijg je het er al een beetje benauwd van? Ik in ieder geval wel. 

Meditatie

Hustle, hustle, hustle!

Het is dan ook niet raar dat veel ondernemers een ontzettende druk voelen om altijd aan te staan, avonden en weekenden door te werken en op een gegeven moment het plezier en de vrijheid in het ondernemerschap verliezen. 

Ook in de woorden die we gebruiken zie je deze denkwijze terug. Als je naast je baan in loondienst onderneemt, dan heb je een side hustle, wat het beeld oproept dat je nog iets hebt waar je in alle haast mee moet struggelen.

Ongezonde mentaliteit onder ondernemers

In de ondernemerscommunity zie ik dezelfde tendens als in het bedrijfsleven en dat is dat er vaak ontzettend wordt aangemoedigd om je helemaal kapot te werken en 60-80 uur per week te maken omdat je anders niet ‘succesvol’ zou kunnen zijn.


Dat is echt een misvatting die ik uit de weg wil helpen, omdat het op de lange termijn gewoon niet houdbaar voor je bedrijf maar ook niet voor jezelf. De afgelopen jaren heb ik als psycholoog ontzettend veel klanten in mijn praktijk gehad met burn-out en stressklachten en deze werkcultuur is een belangrijk onderdeel van het probleem.

Gezondernemen

Maar gelukkig kan dit ook anders en mag het ook makkelijk gaan. Door je bewust te worden van de impact van dit soort denkwijzen op je eigen gedrag, kun je ruimte maken voor je eigen visie en kijk op ondernemerschap.

Kijk eens naar je eigen definitie van succes. Is dit groei realiseren ten koste van je eigen welzijn? In een constante staat van stress verkeren? Of is dit op een ontspannen manier met plezier ondernemen? En met de juiste focus als nog dezelfde groei te realiseren? 

Kijk, dat dacht ik al ;) 

Creëer je eigen definitie van succes

Laat je niet leiden door wat anderen zeggen over succes. Vaak bereik je meer met minder en kun je op je eigen manier aan je succes werken en meer meer plezier en energie echt impact maken. Zonder overwhelm en met meer rust in je hoofd.

DSC_1235_edited_edited.png

Drs. Ro Titre

Senior Strategie Consultant, Psycholoog, Founder van Conscialize en de adviseur voor ondernemers die zonder overwhelm willen groeien in winst, welzijn en impact