keren-levand-pm-e64IOYHM-unsplash.jpg

How to: Ondernemen met meer focus en structuur

Productiviteit l Focus l Structuur

Januari, 2021.

"Ro, hoe zorg ik nou voor meer focus en structuur in mijn onderneming?"

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die ik krijg van mijn ondernemersklanten. Dat is niet zo raar, want veel ondernemers zijn creatieven met een eindeloze stroom aan geweldige nieuwe ideeën die ze willen toepassen in hun bedrijf. 

keren-levand-pm-e64IOYHM-unsplash.jpg

Stop alsjeblieft met alles tegelijk willen doen

Met zo veel leuke, nieuwe, inspirerende ideeën is het soms moeilijk om jezelf te kaderen en je op een ding te focussen, maar mijn advies is altijd:"Stop alsjeblief met alles tegelijk willen doen! "

Waarom? Ons brein is niet gemaakt op te multitasken en hoewel je vaak verschillende rollen te vervullen hebt binnen je bedrijf, is het des te belangrijker om jezelf hier niet compleet in te verliezen. ⁠ ⁠

Ons brein is niet gemaakt om te multitasken

In plaats  daarvan werkt het veel beter om je te focussen op een project tegelijk.  Accepteer dat je mentaal altijd al verder bent dan wat je op dat moment kunt uitvoeren en ga vanuit daar over in focused action. ⁠ ⁠


Het alles tegelijk doen syndroom komt ook vaak voort uit de illusie dat als je zoveel mogelijk doet je hier ook zoveel mogelijk impact mee maakt maar niets is minder waar. ⁠Het wisselen van focus kost je brein namelijk zoveel tijd dat je veel sneller resultaat ziet als je aan een ding tegelijk werkt.

Maar hoe weet ik dan waar ik me op moet focussen?

Zonder doelen geen focus

Door helder te hebben wat jouw bedrijfsdoelstellingen zijn voor de komende weken, maanden en voor het komende jaar. Zorg dat je kiest voor doelstellingen die aansluiten bij de groeifase van je onderneming. 


Ben je een startende ondernemer en wil je je merkbekendheid vergroten? Richt je dan vooral op marketingactiviteiten, zoals je bereik vergroten op sociale media of je verhaal en je visie delen in de media. 

Ben je ervaren ondernemer en wil je groeien door meer ideale klanten aan te trekken? Focus je dan op verkoopactiviteiten, zoals het voeren van genoeg salesgesprekken of het inrichten en implementeren van een sterke salesfunnel.

Accepteer je eigen grenzen

En wat betreft die veel te lange dagen maken, uit onderzoek blijkt hoe langer je aan het werk bent hoe lager je productiviteit uiteindelijk is. ⁠Want naarmate je langer werkt gaat niet alleen je productiviteit maar ook je focus omlaag. Dus kies je focus, ga hiervoor en accepteer de grenzen van je productiviteit.
⁠ ⁠ 
Morgen is er weer een dag. ⁠

DSC_1235_edited_edited.png

Drs. Ro Titre

Senior Strategie Consultant, Psycholoog, Founder van Conscialize en de adviseur voor ondernemers die zonder overwhelm willen groeien in winst, welzijn en impact

Ook interessant

Woman%20Wearing%20a%20Scarf_edited.jpg

Zo ga je om met onzekerheid en twijfel als ondernemer

keren-levand-vKTEG8DVS6g-unsplash_edited.jpg

Succes Stories: Ontdek hoe zij hun business transformeerden