Woman%20Wearing%20a%20Scarf_edited.jpg

Hoe ga je om met onzekerheid en twijfel als ondernemer?

Mindset l Strategie l Psychologie

Januari, 2021.

“Kan ik het wel?”
“Wie zit er nou op mij te wachten?”
“Ben ik wel goed genoeg?”
“Anderen doet het al veel beter.”
“Laat ik eerst nog maar een extra opleiding doen.”
“Wat zullen mijn vrienden en familie wel niet denken?”
“Wie ben ik om …?”
“Wat als het misgaat”

Woman%20Wearing%20a%20Scarf_edited.jpg

Onzekerheid is niet altijd een psychologisch probleem

Herkenbaar? Veel ondernemers hebben last van onzekerheid als ze hun eigen bedrijf willen starten of net begonnen zijn als ondernemer. Door een continue stroom voor belemmerende gedachten, durf je niet zichtbaar te worden op sociale media, niet je visie te delen of je rol te pakken als leider van je bedrijf zodat je echt impact kunt gaan maken. 

Hoewel dit op het eerste gezicht een mindset of psychologische aangelegenheid lijkt, blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Maar hoe weet je nou waar jouw onzekerheid als ondernemer, coach, marketeer, social media expert of fotograaf, vandaan komt?

Alles staat en valt bij de juiste diagnose

Vaak ligt de oorzaak van onzekerheid bij ondernemers niet direct bij een laag zelfbeeld, maar bij een gebrek aan commerciële en strategische kennis over hoe je je droombedrijf kunt opzetten.

Als je dan bijvoorbeeld met een coach aan de slag gaat om te werken aan je zelfvertrouwen, zal dit misschien tijdelijk omhoog gaan maar heb je daarna nog steeds geen idee wat je met je business aan moet. Het resultaat?


Juist ja... meer onzekerheid. ⁠Dus alles staat en valt bij de juiste diagnose.

Strategie als remedie voor onzekerheid

Veel van de ondernemers waar ik mee werk voelen zich in het begin ook onzeker. Ze twijfelen over elke business keuze en vragen zich af of ze het wel goed doen. Ze zoeken naar meer houvast en des te belangrijker de business keuze die ze moeten maken, des te onzekerder ze zich voelen.


Maar zodra we samen aan de slag gaan, ze de juiste strategische kennis hebben en weten hoe ze dit kunnen toepassen, verdwijnt die twijfel en onzekerheid als sneeuw voor de zon. ⁠De oorzaak zat hem dan dus niet op psychologisch vlak maar op strategisch vlak.

Toon meer compassie voor jezelf

Ook kun je nog zo’n sterke business strategie ontwikkelen, maar als je niet in jezelf gelooft en een laag zelfbeeld hebt zul je nooit de stappen ondernemen om dit te realiseren.⁠ Ben je toch nog onzeker ondanks een ijzersterke strategie? Dan weet je dat je aan die onzekerheid op een dieper niveau moet werken en dat is ook waar ik mijn klanten in begeleid.


Om te beginnen door hen meer compassie voor zichzelf te laten opbrengen, want we zijn allemaal wel eens onzeker en je mag er zolang over doen als je nodig hebt om je onzekerheid te overwinnen.

Een kwestie van psychologie of strategie?

Dus hoe zit het met jouw twijfels  onderzekerheid? Een kwestie van strategie of psychologie? Twijfel je meer over je business beslissingen of over jezelf als ondernemer? Laat het me weten via Instagram of in the Inner Circle.

DSC_1235_edited_edited.png

Drs. Ro Titre

Senior Strategie Consultant, Psycholoog, Founder van Conscialize en de adviseur voor ondernemers die zonder overwhelm willen groeien in winst, welzijn en impact